Apkalypso och självhushållning

Det här är en blogg för dig som inte gråtande hoppar i mysbyxorna och knäpper på Netflix om någon säger ”det kommer att bli en massa jobb, men det är värt det!”. Jag skriver de här texterna till dig som på allvar har funderat på vad som händer när konserverna tar slut och du vill levla upp till Outrageous Magick Homesteading Wizard.

Jag som skriver det här är vad passutfärdaren tyckte passerade för kvinna, men som tycker att könsrollskostymen är förbaskat trång. Vid första anblick ser jag liten och klen ut, men jag kan gräva i timmar och är livsfarlig om nöden så kräver. Jag är intresserad av att odla så mycket som möjligt av det vi äter. Jag är intresserad av permakultur och vad somliga kallar prepping 2.0. Jag är ointresserad av att framställas som ”tjej som preppar”, och du kommer inte få ”en kvinnas perspektiv på prepping”. Frågan är om jag ens är en prepper. Det verkar vara så mycket som krävs för att godkännas. Eller lite. Alla verkar ha en åsikt. Jag är en människa som är less på att viktiga samhällsfunktioner missköts och att vi misshandlar naturen. Rätt ”Gröna vågen” kan man säga, men tänk fler högskolepoäng och mindre ligga runt i kollektiv.

Något som kommer att återkomma i den här bloggen är vikten av att läsa in sig på saker. Nu. Idag. Inte ”sen när du är på plats”. Jag är en riktig racer-läsare, så det är lätt för mig att säga. Du kanske är mer av en praktiker och vill gärna lära dig genom att vända kompost och hamra. Det är jättebra; den egenskapen kommer du ha nytta av när du måste hitta lösningar på hastigt uppkomna problem som inte gick att förutspå. För de kommer. Oh boy vad de kommer. Men om du vill uppnå så mycket som möjligt på kortast möjliga tid så måste du antingen vara Krösus Sork och kunna köpa dig skräddarsydda lösningar eller så måste du preppa kunskap. Om du inte gillar att läsa så finns hela YouTube, gratis och alltid på.

katterna_tunnel

Yoshi och Samus ”hjälper till”.

Sist men inte minst är det viktigt att redan från början poängtera att jag aldrig kommer att kunna bli helt självförsörjande vad gäller mat eller sluta mitt lönejobb för att ägna mig åt gård och djur, hur mycket jag än är villig att jobba hela dagarna, varje dag. Jag behöver en inkomst för att betala studielån, huslån och bilen; det är verkligheten och jag försöker inte låtsas som något annat. Jag kommer ur en liten, traditionell arbetarklassfamilj från norra Norrland. Människor som har jobbat sig trasiga i gruvan, människor som slutade skolan när de var 13-14. Det finns ingen släktförmögenhet, inga hus, inga klenoder och inga kontakter. Men det finns sunt förnuft och det finns hjärta. Det är tack vare uppväxten med den gamla hederliga attityden om att vara förberedd på det värsta och inte vilja ligga någon till last som jag för många år sedan började med det som numera kallas för prepping.

Detta var min introduktion och mina viktigaste utgångspunkter. I morgon börjar min berättelse om hur jag gjorde, hur jag gör och vad jag har planerat när det gäller självhushållning. Syftet med den här bloggen är att dela med mig av erfarenheter och kanske rentav tjäna som inspiration. Även om jag kommer att blogga om självhushållning är det ofrånkomligt att jag kommer att skriva även om politik och samhälle.

… Fast vänta, apkalypso? Jo, jag är helt omöjlig när det gäller ord och bokstäver. Det skall alltid bändas och töjas. Apkalypso låter som en mycket mysigare undergång.

 

 

10 reaktioner på ”Apkalypso och självhushållning

 1. Vet ju inte var du bor – men det borde finnas mördarsniglar där också, eller?
  Det där nätet – kan de hålla dem borta ifrån de växande grönsakerna?
  Var kan man finna ett sådant nät, tro? Tips önskas 🙂

  Liked by 1 person

  • Otroligt nog har vi inga mördarsniglar här – än. Det är ju bara att inse att förr eller senare kommer de små asen att snigla sig även hit. Jag njuter under tiden! Nätet … menar du odlingstunneln på bilden? Jag håller precis på att skriva ett inlägg om den – skall ta upp snigelaspekten också!

   Liked by 1 person

   • Du bor nog inte så långt ifrån där en av våra döttrar bor – Härryda. Där finns det mördarsniglar, så pass upp, hehe. Ser fram mot litet info om din odlingstunnel. Har just bläddrat på Twitter på din adress. Det är ganska många tweets du har skrivit, hahaha. Tittade även på internet efter just ditt namn, 30600 träffar med Google. Om man tog med ett av dina mellannamn, så blev det inte många fler än dem man får på mig, hahahahaha.

    Gilla

 2. Förresten, jag hade tänkt skriva ett inlägg om Twitter i min egen blogg, eftersom jag har några små synpunkter på Twitter i WordPress. Vill, om jag får hanvisa med länkar till dig, om vad du skrivit om Twitter. OK?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s