Konsten att få något gjort

Det har varit en eländig sommar och en rätt kass höst också, i alla fall om man ser till optimala odlingsförhållanden. Där jag bor har det enligt statistiken varit ovanligt kallt och blött. Så man kan nästan ta det för givet att helgen då jag ligger inne och hinkar vätska i någon sorts naiv förhoppning om att inte behöva uppsöka vårdcentralen i morgon, ja då är det krispigt blå himmel och knallsol. Tack då.

Om man vill få saker gjorda finns en punkt som alltid skall kontrolleras först. Är detta verkligen rätt sak att göra just nu? Jag har två A4-sidor med saker att göra. Somligt känns viktigare än annat (bygga grindar till staketet så att vi slipper plaststängslen) men det finns också smått och gott. Hela mitt väsen vill ut och få ordning i pallkragarna efter att jag har tagit upp de sista morötterna, men kroppen orkar inte. Så, är det det bästa att göra just nu, trots att vädret är underbart? Nej.

20171112_122309

En riktig kamera hade varit trevligt, men min fyra år gamla mobil verkar också funka i höstsolen.

Så jag svär några väl valda ramsor, tar en promenad på gården och flyttar några småsaker, andas djupt och går in igen. För på min lista finns gott om saker att göra inomhus också. Jag vet inte om det är något slags masochism men arbetet känns mer värt om man måste kämpa och slita och svettas. Men för all del, det andra måste också göras, förr eller senare. Jag har tagit fröer från mina tomater och chili och de måste in i sina kuvert och märkas. Så bara för att få stryka något på listan gör jag det. Mutter mutter.

Det är kanske inte helt ovanligt att man tänker ”Åh, om jag ändå kunde X”. Jag kommer aldrig att kunna lära mig allt jag vill, men det viktiga är att man lär sig något och inte bara låter allt flyta ihop i en enda sörja av konturlös otillräcklighet. Jag brukar säga att min hobby är att lära mig nya saker, men vissa saker kommer ju till en lite enklare än andra. Teoretisk kunskap fastnar lätt i min hjärna och att expandera intellektuellt har alltid varit enkelt för mig. Praktisk kunskap och färdighet har inte varit lika naturligt. Eftersom jag gärna vill utmana hjärnan så utsätter jag mig ändå för sådant som kräver arbete med kroppen eller motorisk skicklighet. Varje år arbetar jag på att bli bra på en ny sak som kräver detta. I år har jag sagt att jag skall lära mig sticka. Jag ligger hemma och har lite lagom ont men vill gärna få något gjort. Ta tag i detta med att lära mig sticka – är det rätt sak att göra just nu? Ja.

En av mina absoluta favorit-YouTubare, Justin Rhodes, intervjuade nyss en helt underbar människa som sade buntvis med klokheter, men en av de saker som nästan fick mig att studsa av medhåll gällde lärande. Jason pratade om att han konstant lär sig nya saker och att idag är ignorant något man själv väljer att vara. Just google it. Allt finns på nätet. Om du vill lära dig men inte tar tag i det så är det allra oftast ditt val. Inte att du inte har möjligheten.

Allting hittills som jag har velat få se grunderna till har funnits som tutorials på YouTube, ofta av flera olika människor världen över, och så även stickning. Så det var bara att följa en sådan, försöka göra likadant, svära, repa upp och försöka igen. Här sitter jag med en liten första stickad lapp och mersmak. Sålunda har jag fått något stort gjort idag också, trots att det känns som att njurarna och urinblåsan försöker brotta sig ut genom ryggen.

2 reaktioner på ”Konsten att få något gjort

    • Jamen eller hur? Hans resa med familjen och alla kloka människor han pratar med, alltså jag tror knappt att vi kan förstå hur viktig denna gärning är än. Jag tror att den kommer att bli legendarisk och verkligen – på riktigt – betyda något för mänskligheten.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s