Någonting är fel

En helt vanlig dag i Sverige, 2017. Inte ”skiten har träffat fläkten” utan en Helt Vanlig Dag. Du ringer vårdcentralen eftersom du har svår, långvarig hosta och har börjat få svårt att andas. Du funderade på att åka in till akuten, men förra gången fick du sitta där i sex timmar innan du ens fick komma in för bedömning. Så det blir vårdcentralen. Då får du sitta hemma i alla fall tills de ringer upp. Du blir anvisad en tid klockan nio. Halv elva har ingen hört av sig. När du ringer igen får du meddelandet att dagens alla telefontider är slut. Du loggar in på vårdcentralens webbplats och möts av följande meddelanden:

fel_uppgradering2

fel_uppgradering

Du förstår plötsligt varför dagens bokningar har havererat för vårdcentralen. Om du normalt sett är en frisk person utan en massa läkarbesök och mediciner kanske det inte framstår som ett så stort problem om vårdcentralen inte kommer åt din journal. Men om du har det? Personligen skulle jag ha svårt att dra mig till minnes mina besök, behandlingar och mediciner ens i mina skarpaste stunder, än mindre om jag satt och var allvarligt sjuk på vårdcentralen eller akuten. Och jag har varken varit särskilt ofta eller svårt sjuk, eller tagit några ovanliga mediciner. Tänk dig då att du har det. Och din journal går inte att få fram.

Digitaliseringen av sjukvården gör oss sårbara. Det är inte bara uppgraderingar som kan ställa till det, utan tänk bara vilken skada en hackerattack skulle kunna göra. Jag tror inte att det är frågan om det händer, utan när.

Eftersom jag inte litar på att min journal alltid kommer att ligga och skvalpa där uppe i molnet, ser jag till att ha en kopia av allt jag kommer åt. Jag insåg att det kanske inte alls är helt säkert att andra gör så, därför kommer här en kort och koncis guide till hur du kan bygga upp din egen journal bara genom utdrag som du kommer åt via webben och bank-ID.

Det varierar lite mellan olika landsting vad man kommer åt, men det är värt att gå in och kontrollera i alla fall. Så här gör jag så fort jag har haft någon som helst kontakt med vården:

Gå in på 1177.se och gå till Logga in.

1177

Under ”Journaltjänster” hittar du sedan exempelvis ”Journalöversikt” som innehåller en tidslinje med klickbara poster.

journaloversikt

Skriv ut översikten och alla poster. Sätt in dem i en pärm med det senaste besöket först. För recept har jag valt att gå in på apoteket.se och loggat in där med bank-ID. Där kan du välja följande:

läkemedelslistor

Jag tycker att Apotekets tjänst ger en bättre översikt av historiken av recept och aktuella recept, under fliken ”Läkemedelslistor” (skriv ut både läkemedelsförteckningen och Mina Sparade Recept). Där finns datum, vilken läkare som förskrev receptet och vid vilken vårdcentral, dosering och så vidare. Det vill säga sådant som en annan läkare kan behöva veta snabbt om du kommer in akut.

Om man kontinuerligt uppdaterar sin egen kopia av journalen så har man i varje fall större chans att få rätt vård om våra bräckliga system beslutar sig för att krångla.

Och nu är det kanske så att våra system fungerar alldeles utmärkt de allra flesta dagar. Men en dag kanske de inte gör det. Och det kanske är då du är sjuk.

5 reaktioner på ”Någonting är fel

 1. ”Digitaliseringen av sjukvården gör oss sårbara.” Det här är en självklarhet som kunde utmejslats i granit och ställts ut på närmaste griftegård.
  Följderna är olika beroende på hur illa problemet är men, kan man inte åka in, ingen svarar i telefonen och AI-roboten (som numera har emotioner, är kär i sin hubot-chef och inte börjar jobba förrän hen går tillbaka till sina uppgifter) inte svarar, kommer man att upptäcka att ens död inte ser riktigt likadan ut som man föreställt sig samt att man verkligen SKULLE gått till den där advokaten för att fixa sitt samboavtal…
  Alltså: rena kallingar, färdiga avtal och testamente, se till att automatiskt radera porren på din dator, antedatera gåvoavtal till ngn du verkligen gillar etc, etc.
  Dödstäda mao.

  Ovanstående gäller naturligtvis inte om man har gott samvete på alla fronter!
  Och jag har verkligen inte läst fel på Applykså eller vad det heter…bsnv!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s