Höns, husvagn och en oväntad vänskap

För vad som känns som en evighet sedan gjorde jag ett kort besök i det som möjligen kan sammanfattas som ”preppervärlden”. Av någon anledning dök Urvaken upp i mitt flöde på Twitter och jag blev nog först av allt nyfiken på någon som hade valt ett så fyndigt alias. Efter att ha sträckläst hans utmärkta blogg förstod jag att det jag har hållit på med i varierande grad sedan jag flyttade hemifrån numera kallades att preppa. Efter det hittade jag En Svensk Prepper.

Jag tror att det tog ungefär tre röda sekunder innan han började gubbgnälla om att jag var vegetarian och feminist, och jag på att han var en tröttsam kötthetsare och mer feminist än han själv ville medge. [Vänligen observera att beskrivningen av händelseförlopp, ordval och vinkel kan variera beroende på avsändare.] Vis av klappträ så nappade jag naturligtvis inte på hans beten utan försåg honom istället med fakta på ett synnerligen vältaligt och balanserat sätt.

Nej, men allvarligt: även om jag inte inbillar mig att jag har förändrat något fundamentalt i hur han tänker och känner kring ämnena så måste våra diskussioner ha varit något utöver det vi var vana vid. För vi har blivit goda vänner och har utökat varandras mentala kartor med nya områden. Men detta med köttkonsumtion är helt klart en vattendelare i prepper- och självhushållarvärlden, där strömmen med köttätare är som Niagarafallet, och vegetarianer är som en liten ringlande regndroppe på en fönsterruta.

Syftet med den här bloggen är inte att driva djurrättsfrågor. Om du vill veta mer om hur det kan se ut i helt vanliga svenska djurfabriker så rekommenderar jag istället ett besök på just Djurfabriken. (Uppdatering: Eller detta, högst aktuella, jätteviktiga!) Jag kommer inte att gå in djupare på varför jag hittills har valt bort kött, annat än att jag inte tycker om att orsaka lidande. Däremot är jag inte principiellt emot köttätande.

Jag har bott i lägenhet hela mitt liv, fram tills 2016. Nu när jag bor i skogen har jag omvärderat mina tidigare beslut eftersom förutsättningarna har förändrats. (Tankeexperiment rekommenderas; de är inte farliga.) Av vanliga köttdjur är det troligtvis bara höns som är lämpliga för mig. Om jag skall ha höns skall jag också klara av att hålla dem på ett sådant sätt att de har det bästa liv en domesticerad höna kan ha och jag skall klara av att döda dem när den dagen kommer. Att leja bort dödandet är inte aktuellt enligt mitt sätt att tänka. En bekants bror är jägare och har höns och det är nu min förhoppning att jag skall få komma på studiebesök där.

20180106_142420

När vi köpte vår gamla Volvo 745 kom det med en husvagn på köpet. Den står nu och väntar på att bli omgjord till hönshus. Det är klart att jag gärna hade byggt en stor ladugård istället, men som vanligt tittar jag främst på lösningar som innebär återbruk. Säkert är det så att jag någon gång i framtiden kommer att bygga något annat, men precis som med odlingarna så är mitt mål just nu att komma igång så fort som möjligt, i så stor skala som jag kan hantera, till ett pris jag har råd med.

En reaktion på ”Höns, husvagn och en oväntad vänskap

  1. Ping: Jordbruksverket försökte dölja slaktbilder för allmänheten | APKALYPSO

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s