Jordbruksverket försökte dölja slaktbilder för allmänheten

Jag lånar SVT:s rubrik här, rakt av, eftersom den så väl beskriver det som har hänt. Jag nämnde detta som hastigast i mitt inlägg Höns, husvagn och en oväntad vänskap, men tycker faktiskt att materialet förtjänar en egen post. Jordbruksverket, en statlig myndighet, försökte alltså efter påtryckningar från företag hindra vetenskapligt framtaget utbildningsmaterial från att nå offentligheten. Smaka på den igen: en statlig myndighet försökte förhindra att allmänheten fick ta del av forskning.

Läs gärna SVT:s artikel i sin helhet, men här kommer snabbgenomgången:

Läromedlet Utbildning i djurvälfärd i samband med slakt och annan avlivning består av ”650 webbsidor, 800 illustrationer och 150 videoklipp som i detalj beskriver hur bedövning och slakt ska gå till”. När läromedlet skulle publiceras krävde Kött- och Charkföretagen tillsammans med Svensk Fågel ”att materialet skulle förses med lösenord så att allmänheten inte skulle få fri tillgång till det”. ”Branschens kraftiga reaktioner satte press på finansiären, Jordbruksverket, som gav vika och krävde att forskarna skulle begränsa tillgängligheten.” ”SLU:s jurist Lennart Jonsson avgjorde konflikten genom att besluta att materialet skulle vara offentligt och hänvisa till den akademiska integriteten.

Först och främst skall vi notera att läromedlet är finansierat av bland andra Jordbruksverket. Men branschen vill alltså inte att det skall bli allmänt känt hur det ser ut på helt vanliga svenska slakterier. Visst, företag vill göra business till vilket pris som helst och undvika negativ publicitet. De vill inte att du skall veta något, bara hosta upp cash som en lydig konsument. Men Jordbruksverket tyckte alltså att det var fullständigt rimligt att förbjuda att materialet spreds ut till folket det företräder. Vad säger paraplyorganisationernas och Jordbruksverkets agerande här? Känns inte det här ganska … dystopiskt? För det är ju inte asfaltsläggning det handlar om, utan levande, kännande varelser – i ett samhälle som ständigt klappar sig själv på axeln och berömmer sin egen öppenhet.

Personligen har jag ganska svårt att förstå paraplyorganisationernas rädsla. Det kommer regelbundet ut bilder av hur det ser ut i vanliga svenska djurfabriker, och trots bilder i massmedia av ruttnande griskadaver och sönderhackade höns så tickar köttkonsumtionen vidare. Bilder som är ljusår värre och vidrigare än det instruerande material SLU har tagit fram. Hur skulle bilder och text framtagna i syfte att utbilda människor i djurvälfärd kunna göra saken värre? Det är helt obegripligt.

disa

Skärmdump från SLU:s utmärkta resurs

Om du är intresserad av djur, djurvälfärd eller är intresserad av att ta del av neutral information kring hur slakteriverksamheten ser ut (eller bör se ut) i Sverige rekommenderar jag starkt detta material. Om du intresserar dig för Jordbruksverkets agerande så finns en nyutkommen artikel om konflikten här. Det är i sammanhanget ganska tragikomiskt att det i Jordbruksverkets vision står: ”Kunskap och utveckling har stor betydelse för oss. Vi menar att en modern myndighet är en lärande myndighet.”

Ta gärna en titt på modulen som handlar om fjäderfä: visa Jordbruksverket och Svensk Fågel att du inte uppskattar mörkläggning av forskning. Sedan, visa staten och storföretagen att du inte gillar att bli styrd: skaffa egna höns.

3 reaktioner på ”Jordbruksverket försökte dölja slaktbilder för allmänheten

  1. Tack för den! Vet inte om det är möjligt att gå hela vägen men strävar efter att vara en etisk köttätare. Mycket vilt, grannproducerade får och grannkyckling på spisen. Info som den du länkat utgör en rejäl pepp att ta tag i saken att skaffa mer egna djur.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s