Osociala medier och chilisådd

Med ojämna mellanrum skall man utvärdera och eventuellt omvärdera sina principer, vanor och ställningstaganden. Ibland gäller det allvarliga saker såsom politisk hemvist och ibland mer trivialt såsom förhållande till sociala medier. Jag har haft mitt Twitterkonto sedan 2009. Som man ser om man tittar igenom min historik så har jag aldrig fastnat för det på allvar. Nyligen gjorde jag ett nytt försök, men det är som att jag fysiskt känner hur livet rinner ur mig för varje tumscroll nedåt. Så jag ger upp det. Igen.

När man skriver offentligt vill man oftast ha läsare. Jag är bortskämd genom att ha haft stadiga plattformar genom vad som då var Sveriges största landsortstidning och två av Skandinaviens största musiktidningar. Det var inte som att jag behövde anstränga mig för att få läsare under de femton åren, annat än att skriva så bra och engagerande som möjligt. Sedan fann jag mig stående på slentriantyckandets brant och började tacka nej till jobb. Under några år var jag bara sporadiskt aktiv och slog sedan till med en hel bok. Tack vare mitt förlag behövde jag inte marknadsföra mig själv den gången heller.

20180121_163704

Torkad chili och blivande chili

Så det här med att nå ut på egen hand är jag helt otränad på. Jag gjorde ett halvhjärtat försök på Twitter, men jag orkar inte sälja mig. Inte ”ids inte” utan orkar inte, fysiskt eller mentalt. När Twitter flimrade förbi ögonen på mig i morse var jag tvungen att släcka ned mobilen och gå ut och hämta in ved istället. Jag klarar inte det sociala spelet. För mig är det fascinerande hur ni orkar. För mig är det mer ansträngande att interagera med folk än att gräva ett helt potatisland. Jag har inte social ångest eller så men har svårt att engagera mig i ytliga sociala kontakter. Jag brukar förklara det med att jag bara har ett hjärta och jag föredrar att ge plats i det åt några få, än att skiva industriella, rakbladstunna, blodfattiga skivor som slabbas ut över stor yta. Summa summarum: jag får använda bloggen som dagbok och om det sprider sig så sprider det sig. Jag är glad att just du läser det här!

20171210_125328

En pequin-liknande chili som fick torka på själva plantan.

För mig är det viktigt att dokumentera och utvärdera. Under hela mitt första odlingsår har jag fotograferat nästan varje dag och fört bok över vad jag har gjort och odlat. Förra året sådde jag chilifrön ungefär vid den här tiden och tomater strax efter det. Nu hade vi ett väldigt konstigt år här (mitt hus ligger i zon 4 trots att det är på västkusten) med mycket regn och kyla, så kanske kommer detta år bli annorlunda, men jag måste ändå basera mina förändringar på de erfarenheter jag har gjort. Denna säsong sådde jag de starkaste chilisorterna redan den 28 december och en omgång av ampeltomaten Tumbling Tom Red idag (de andra tomaterna som tar mer plats får vänta ett bra tag till). Jag har just nu ganska bra med utrymme för hyllor (IKEA:s billiga Hyllis) och extrabelysning (Biltemas lysrör funkade utmärkt förra året, dyra varianter behöver nog bara proffsodlare, gissar jag) så jag förodlar ganska friskt och tidigt.

Hittills denna säsong har jag sått:

Trinidad Moruga Scorpion

Early Jalapeño

Jalapeño

Hot Lemon

Cayenne Long Slim

Rawit

Chiltepinpeppar Bird’s Eye

Hot Razzmatazz

De fem första har jag odlat tidigare och sår från egna frön. Rawit, Bird’s Eye och Razzmatazz är helt nya för mig, men det är roligt att hela tiden testa några nya sorter.

Annars idag har jag burit ut en färdigjäst hink med bokashi. Den tömde jag ner i en halvfull pallkrage, hackade upp och plattade ut med en spade och slutligen öste jag på ett tjockt lager snö. När det blir plusgrader och snön smälter på komposten så går jag ut och häller på ett tunt lager jord så det inte börjar att lukta för mycket. På pallkragen har jag helt enkelt lagt ett kompostgaller så att inga djur skall tycka att det är en bra idé att käka jäsande matrester. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är bokashi optimalt för mig: minimalt med jobb och maximalt med näring på rätt plats.

Det är inte riktigt slutet på januari än, men dagarna är redan ljusare och jag ägnar redan mycket tid åt både planering av det kommande odlingsåret och rentav lite faktiskt förarbete. Jag har planer på att testa att töja ut säsongen ännu mer i år, och detta återkommer jag till snart. Avslutningsvis vill jag visa vad jag hade för utsikt för exakt två år sedan:

20160120_113103

När jag bodde i en betonglåda i storstaden.

Nu ser jag istället detta när jag tittar ut:

20171211_155938

En bonusbild från när Yoshi ”hjälpte” mig fotografera chili:

20171210_125719_3

 

8 reaktioner på ”Osociala medier och chilisådd

  1. Och jag bidrar med inget alls av samma anledning som du nämnde. Däremot läser jag och inspireras av din och andra bloggar! min bol ligger i växtzon 6 och det har sina utmaningar. Tack för bra blogg!

    Liked by 1 person

  2. Känns som att de som fjärmar sig från sociala medier växer både i antal och övertygelse. För egen del la jag ned FB när det började förväntas att man följde sitt flöde, kallelser till aktiviteter som bara gick ut via FB – nej tack. Har aldrig varit nån stor twittrare men fastnar allt för lätt på snäva forum, kanske för att kontakten där upplevs som tätare.

    Angående Chili och tomat så började jag i februari förra året men fick problem att få plats med allt inne. Sådde för mycket i såbrickor och upplevde steget mellan hinkar ute och såbricka som problematisk. Har inte plats för 20 hinkar inomhus (kan inte prioritera det) hur gör du när plantorna växt ur såbrickorna om du använder såna?

    Liked by 1 person

  3. Ping: Varför delar man ut sitt bloggande även på andra sociala nätverk? | Macilane´s blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s