Se vitaminen snörvelfejs!

Det slår aldrig fel: om jag alls blir sjuk, blir jag sjuk sist av alla. Det är inte så ofta jag trillar med i sådana där influensavågor, och det är väl troligtvis för att jag inte har småbarn runt mig, för att jag är noga med handhygien men mindre noga med städfacismen i hemmet, och för att jag äter hälsosamt och rör på mig. Eller något helt annat. Jag är ju inte Agnes Wold, tyvärr, och får killgissa hejvilt. Faktum kvarstår dock, när det går något jävulskap så är jag oftast förskonad. Men eftersom jag har stressat och jobbat hinkvis med övertid måste jag betala på något sätt och igår kom fakturan: feber, halsont och värk i bihålorna. Hade hellre sett någon löneförmån, men vad gör man?

Tyvärr vet jag ju om att alla de här huskurerna är bull. Efter att ha läst onödigt mycket Sherlock Holmes skulle jag ju kunna tro att brandy är en cure-all att ta till, men dels funkar det ju inte riktigt så, dels dricker jag i princip ingen alkohol alls. Men en redig dos C-vitamin då? Well, ja, om jag tror att det hjälper att kissa C-vitamin så. Däremot är jag noga med att få i mig det min kropp behöver till vardags.

20180202_134527

När jag planerar mina odlingar och min självhushållning i stort gör jag det inte bara utifrån vad jag tycker är gott och vad som är kul att odla, utan jag planerar även utifrån ett brett näringsperspektiv. Och även om jag inte tänker att en rejäl SHTF-kris är nära förestående så tänker jag ändå på vilka saker som kan vara svåra att få tag i om någon typ av begränsande scenario skulle inträffa. En enkel sak är att plantera några buskar hallon, svartvinbär, röda vinbär, havtorn och nypon (lingon och blåbär växer runt knuten här). De förra har jag planterat redan och nypon står på den evigt växande önskelistan. Läs gärna denna rapport från Livsmedelsverket, förresten. Forskning är min ständiga följeslagare när jag utvärderar vad jag och självhushållet behöver.

Det knepiga med nypon verkar vara att hitta en sort som dels klarar av den mark jag kan erbjuda (extremt sur mark) och som har goda och näringsrika nypon. Jag har googlat och det är inte helt lätt att få något entydigt svar. Stenros verkar bra, men på flera ställen läser jag att den inte vill ha sur jord. Jag arbetar ju på att jordförbättra hela tiden, men det kommer ta ett bra tag innan jag får upp pH-värdet på hela min stora tomt när det är barrskog (lite blandskog, men barrträden dominerar) åt alla håll. Nu kanske det är överflödigt att odla nypon när jag har så mycket annat, men om man ändå skall plantera buskar, varför inte ta något som både jag och fåglarna gillar?

Detta inlägg är också ett typexempel på hur jag fungerar: min hjärna studsar runt konstant och det eviga rådet ”du måste ju vila” funkar inte på mig. Jag förstår mycket väl att det inte vore någon bra idé att hämta in ved nu, men vad är skillnaden mellan att ligga och glo på teve och på att skriva och göra lite research när jag är sjuk? Jag kan förstås inte gå till jobbet och smitta mina studenter, men jag skulle helt allvarligt bli mer sjuk om jag tvangs ligga i sängen och glo i taket.

Jag kan också passa på att besvara frågan om mina foton: ja, alla foton är mina egna, och i annat fall så anges upphovsman tydligt. Jag är usel på att fota människor, men älskar att fota saker, helst natur. Just idag blev det lite oskärpa med en trött gammal mobil och en skakig pixie, men färgerna blev fina. Vad tycker ni, är foto värt att anstränga sig för, eller är vi så mätta på grafiska inslag på nätet ändå? Jag uppskattar själv alltid egentagna bilder i folks bloggar.

7 reaktioner på ”Se vitaminen snörvelfejs!

 1. Det med nyponen, nypon är väl rätt billiga så det kan ju vara värt att prova några buskar. Jag gör rätt ofta så att jag provar saker, sen är det darwinism som gäller. Det som överlever min ”omvårdnad” fortsätter jag med. Därför lockas jag väldigt av konceptet permakultur, samtidigt misstänker jag att det skulle bli mycket maskrosvin och nässelsoppa från mina försök. 😀

  Liked by 1 person

  • Haha, exakt! Väldigt bra attityd till odling, tycker jag. Det är ju inte ömtåliga, importerade orkidéer man odlar. Samma sak gäller för vilka plantor som rekommenderas för vilka zoner. Jag köpte en skabbig björnbärsplanta på 75 % i höstas, och den är härdig i zon 1-2. Jag bor någonstans mellan 3 och 4, men har givit den en solig och ganska skyddad plats. Levererar den något så gör den, annars inte. Om man inte tänjer gränserna så lär man sig inte lika mycket … tänker jag varje gång något blir knas. 🙂

   Liked by 1 person

 2. Misstänker att jag kommer att bli likadan när jag väl får chansen 🙂 Hoppas nu att våren som närmar sig har med sig en husmarknad med stort urval. Mellanlandar snart i en hyreslägenhet i markplan, men är inte så sugen att påbörja något i planteringsväg där utöver något enstaka i kruka som kan tas med.
  Ta hand om dig så att du blir frisk snabbt!

  Liked by 1 person

  • Plötsligt händer det, och drömhuset uppenbarar sig. Förstår om du inte vill börja odla förrän du vet när ”riktiga” flytten blir. Du kanske kan ägna tiden åt att läsa på? Har du boken ”Självhushållning” av John Seymour? Den lusläste jag när jag gick i husväntans tider.

   Gilla

   • Den boken har jag. Även Permakulturboken och på inköpslistan står även Bäckmos båda böcker om Skillnadens trädgård/-skörd. Håller på och sträcklyssnar på ”Två odlare emellan” och blir jätteinspirerad. Känns som att jag snart kan ”allt” i teorin men inget i praktiken.

    Liked by 1 person

   • Permakulturboken är guld värd. Den hjälpte mig att komma steget längre i hur jag tänker kring planering av självhushållning. Bäckmo var jag väldigt inne på för några år sedan. Nu känns det lite som att jag har kommit ikapp henne lite i tänkandet, och jag behöver något som får mig att tänka utifrån andra perspektiv. (Dock säger jag inte att jag är lika grym på odling som hon är.) En person jag har lärt mig mycket av senaste halvåret är Charles Dowding. Jag skall prova flera av hans råd den här säsongen. https://www.youtube.com/watch?v=NE6aVGnBDYs&

    Liked by 1 person

   • Googlade just Charles Dowding – åååhh bilden på startsidan på hans hemsida, den är ju helt underbar! Växthuset och alla grönsaksodlingar. Tack för tipset på en ny inspiratör! Tyvärr så tror jag inte att jag kommer att få maken att gå med på att köpa ett hus med sådan stor tomt. Men det mesta går att göra i mindre skala och ett växthus finns med i de mer långsiktiga planerna om det inte redan står ett på huset vi köper.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s