Apkalypso rekommenderar!

Eftersom forskning, analyser, kloka texter och videoklipp utgör grunden för allt mitt eget tänkande, planerande och metodiskt prövande när det gäller självhushållning är det lämpligt att jag öppnar en ny kategori: Apkalypso rekommenderar. I mitt yrke – jag undervisar i akademiskt skrivande – talar jag ofta om vikten av att tänka med hjälp av andras texter, och givetvis också om hur man är textkritisk. Som jag har skrivit tidigare har jag själv fördelen av att kunna läsa stora mängder text snabbt, och jag förstår att inte alla tycker att det är lika lätt. Men det är också så att ju mer man läser in och kämpar med ett ämne, desto lättare blir det att ta till sig nytt material. Man behöver inte slå upp lika många begrepp; man behöver inte fundera lika mycket över hur vissa aspekter kan passa in på egna förutsättningar. Ovan gäller givetvis också för kunskap förmedlad i videoformat.

Förrförra året skrev jag upp mig på en MOOC (Massive Open Online Course) i permakultur.  Den fullföljde jag inte, eftersom den gick in på en helt annan nivå än vad jag sökte efter (”…takes into account such things as how indigenous people used the land; how water, fire and wind flow through the land; and how soil, water, vegetation, buildings and habitats can be managed in a stable and enduring way”). Om jag hade velat börja undervisa i permakultur själv, eller starta något i stil med Ridgedale Farm, då hade denna kurs varit perfekt, men i detta läge behövde jag mer praktiska råd än att känna till hur regnperioder påverkar odling i Amazonas. Jag hittade istället två utmärkta böcker som räckte mycket långt: John Seymours klassiker Självhushållning och Arvidssons Permakultur! Framtiden i din trädgård.

Och nu till det jag vill rekommendera idag: Idag publicerades första delen i Justin Rhodes nya videoserie om permakultur. Den bör du kolla upp om du är intresserad av självhushållning!

Tag en titt på den första delen för att se om det kan vara något för dig. Det skall komma två ytterligare kostnadsfria avsnitt, men med tanke på den otroliga mängd kunskap Justin delar med sig av gratis genom sin YouTube-kanal så tycker jag gott att man kan bli medlem om man har råd: det kostar bara 10 dollar (ungefär 85 kronor) i månaden, och det kan jag avvara under en period. Med tanke på hur mycket jag har lärt mig av honom under åren så skall jag absolut stödja hans arbete.

Även om det känns långt borta med odling mitt i all snö så finns det massvis att göra. Fast jag är fortfarande sänkt av influensa och får nöja mig med att sova, dricka nyponsoppa, sova, klappa katter och titta på videoklipp om odling. Och sova.

sno04

3 reaktioner på ”Apkalypso rekommenderar!

  1. Hej! Det du berättar om ligger långt över min horisont. Det känns som jag läser hos en universitetsprofessor….
    Hoppas att din influensa snart går över och att våren kommer till dig och familjen, så kanske du slipper sitta
    och ”lurka” vid datorn. Förstår att du inte läste min tweet-fråga.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s