Apkalypso i Prepperpodden

aplovespp

I fredags hade jag besök av den eminente En Svensk Prepper som spelade in vårt samtal om självhushållning, varför skogen är bättre än staden, stelbenta könsroller och smarta lösningar. Samtalet sänds i Prepperpodden (avsnitt nummer 5) och det kanske är därför du är här? Jag lovade nämligen att skriva ett kompletterande blogginlägg med länkar till de saker vi pratade om.

Tidigt i samtalet nämner jag att jag hade olika kriterier jag utgick ifrån när jag letade hus. Dessa kriterier hittar du i det här inlägget. Vi pratade också mycket om odling och att jag måste jordförbättra en hel del eftersom min tomt var sur och otämjd vildmark när jag flyttade in. Jag jordförbättrar på två sätt: dels vänder jag ner biologiskt material såsom gräs, löv och sly i jorden, dels blandar jag ner matavfall i jorden. Jag komposterar enligt bokashimetoden och använder hinkar och strö från Mikrojord, där du också kan läsa mer om vad bokashi är. De är även grymt snabba på att svara på frågor.

Vi pratar också om hügelkultur, och här finns en bra beskrivning av vad det är. Jag vill dock tillägga att det inte alls behöver vara större trästockar man använder (som på deras bilder), utan man kan bygga hügelkulturbäddar med hjälp av tjockare pinnar, rötter, stubbar och sly också. Jag har redan byggt en typ av hügelkultur bakom mitt växthus. Jag har lagt lecablock i en rektangel och klämt ner alla förra säsongens chili- och tomatplantor med jord och allt. Längst ned ligger ett tunt lager obrunnen hästskit. Under vintern har det fått ligga till sig och sjunka ihop och i mars någon gång kommer jag att täcka det hela med kanske tio centimeter jord. Jag planerar att odla lök och dill i den bädden eftersom det inte är så näringskrävande (eller dyrt, om det går åt skogen). Vi får se hur det går: jag älskar att experimentera och gör inte alltid ”som man skall”.

Och om det nu till äventyrs är någon som tror att Svenskprepper och jag överdriver när vi beskriver min mark, så har ni här ett typexempel på hur det ser ut när jag skall anlägga land eller gräva hål för fruktträd:

20170826_133134

Jag pratar även om ampeltomaten Tumbling Tom Red. Det kan tyckas att 46 kronor för 10 frön är hutlöst, men det är också enda påsen du behöver köpa. Efter en säsong har du hundratals fröer till nästa säsong. Fråga runt: kanske har någon i din närhet odlat det så att du kan få några fröer? Den lämpar sig alltså för balkonger eller precis var du vill. Jag hade dem som sagt i höga plastkrukor så att jag lätt kunde bära dem in och ut i början av våren när det fortfarande var kallt så fort solen gick ned. Den 23 april kom de första tomatbebisarna och de fortsatte leverera ända tills långt in i september. Här en bild av min veranda, där också ett av Julas miniväxthus skymtar bakom Tumbling Tom-plantorna. Mer om detta nedan.

20170705_123353

Permakulturboken – Framtiden i din trädgård! av familjen Arvidsson har jag tipsat om förut, men det skadar inte att länka igen. Odlingstunneln jag pratar om kommer jag att skriva ett separat inlägg om senare, men här är i vilket fall en länk till den. I ett nötskal: billigare och stabilare än de flesta andra på marknaden.

Jag nämner också att jag förodlar med extraljus för att ha starka plantor när det är dags för utplantering. Jag har ett svindyrt lysrör från Nelson Garden och resten är från Biltema.

Detta är vad som skiljer dem åt:

Nelson: T5-lysrör, 24 W, 6400 K (färgtemperatur) 1200 lumen

Biltema: T5-lysrör, 13 W,  3000 K (färgtemperatur) 1000 lumen

Utifrån detta är det tydligt att Nelson är snäppet bättre, men ett sådant lysrör kostar 459 kronor och det från Biltema kostar 149 kronor. Om man har tänkt starta en kommersiell chiliodling eller har fett med cash så är Nelson en nobrainer, men om man, som jag, budgetodlar, så testar man gärna Biltema först. Efter ett års användning kan jag inte säga att skillnaden mellan Nelson och Biltema var så stor att den rättfärdigar priset. Jag fick igång mina plantor i tid, de blev friska och starka och överlevde utplantering. Det är det kvitto jag behöver för att fortsätta köra på Biltema tills någon kommer med övertygande argument för varför jag bör tänka på annat sätt.

I min förodling använder jag, som vi diskuterade i podden, IKEA-hyllan Hyllis och Biltemas frostskyddsfolie. Folien är alltså till för att reflektera ljuset, inte för att frostskydda. Här är en bild på hur det ser ut:

20170417_122511

Det som inte syns på bilden här är att jag har sådan folie på framsidan också. På bilden har jag alltså rullat upp dem för att komma åt att vattna. Strax efter bilden togs köpte jag två Hyllis till och ställde så att säga ”front-mot-front” med de andra Hyllisarna och hängde folien på båda ”ryggarna”, så att det blev som ett litet rum. Det kan vara därför som jag fick ett så bra resultat av Biltema-lysrören, för att ljuset studsade runt mot både folien och de förzinkade hyllorna.

Jag nämnde också att jag ute i odlingstunneln har ett extra miniväxthus för att kunna ställa ut lite mer härdiga plantor tidigt. Spenat, persilja och ruccola till exempel klarar sig fint där. Jag har köpt mina två på Jula, och normalpris är 199 kronor. Köp det inte för det, utan vänta tills de har en drive och det kostar 99 kronor.  Det miniväxthuset står alltså inne i odlingstunneln och när det varnas för minusgrader bakar jag in det i IKEAs billighetstäcke Myskgräs. Det andas förstås inte lika bra som fiberduk, men är å andra sidan varmare och går att tvätta i maskin när säsongsbehovet är över.

Vi nämnde även Sneckenströms Ekohandel, och här hittar du dem. Slutligen nämnde jag också Teknikpreppers blogg, och dit tycker jag att du kan klicka dig nu! Hoppas att du tyckte om poddavsnittet, och jag kommer att återkomma regelbundet med tankar och tips om odling där. Här gärna av dig med frågor, antingen här nedan i kommentarerna, direkt till Svenskprepper eller på Twitter, där jag finns här och Svenskprepper finns här.

3 reaktioner på ”Apkalypso i Prepperpodden

  1. Ping: Prepperpodden #05 – Åsa & apkalypson « Prepperpodden

  2. Tar du undan tunneln när det blir vinter? Tar du undan den om det väntas hårt väder? Anledningen att jag frågar är att mitt växthus av aluminium och kanalplast blåste ut på grannens åker för några veckor sedan när vi fick hårt väder. Det tog med sig fundamentet av stockar och la sig på sidan, kanade vidare ned i ett dike och förvandlades till en hög vridet aluminiumskrot och kanalplast låg spridd över åkern och närmsta skogsbryn. Trist sånt.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s